Fallstudie

Behandling av avloppsvatten – Förtillverkningsanläggning

Bakgrund


Efter varje dag tvättar kunden av all utrustning, gjutformar etc., och spolar av golvet för att förbereda inför nästa dag. I genomsnitt används 20 m3 vatten per dag och innehåller en hög halt av suspenderade ämnen och är mycket alkaliskt på grund av dess kontakt med cementbaserade slamprodukter. Utöver detta har det stora lagrings- och härdningsområdet en hög avrinning vid nederbörd som hamnar i samma sedimenteringstank.

Detta vatten är en förorenad avfallsprodukt som kräver rutinunderhåll vid bortskaffningen av slam. Den 120m3 stora sedimenteringstanken är betydande hälso- och säkerhetsrisk.


Lösning


Genom att installera ett reningssystem bestående av en reningstank för pH-sänkning och vattenkonditionering, en lamell sedimenteringstank för att avlägsna fasta ämnen och en vattenkvalitetsövervakning- och korrigeringstank omvandlades vattnet från förorenat avfall till en säker återanvändbar tillgång.

Denna process gör det inte bara möjligt att återanvända vattnet i satsvisa processer, utan ligger också inom specifikationen för utsläppstillståndet för säker bortskaffning.

Som en del av installationen av detta system reducerades sedimenteringstanken från 120 m3 till 45 m3 samtidigt som säkerhetsåtgärder infördes för att skydda personalen och en 10 000-liters renvattentank installerades för att lagra rent vatten redo för återanvändning.

Systemet är installerat för total automatisering för påfyllning av förbrukningsmaterial och felsökning av systemstatus, och gör detta med hjälp av sitt inbyggda diagnostiksystem för att rapportera till anläggningens operatörer om vattenkvalitet.

Resultat


Kunden kunde nu släppa ut vatten inom specifikationen och, än viktigare, sluta kretsloppet, genom att återanvända vatten och avsevärt minska bortskaffande av förorenat avfall som:
a) sparar dem betydande avfallskostnader och;
b) behandlar avfall vid källan för att minska volymen, kontamineringsnivån och koldioxidavtrycket av avfallet.